Mat & dryck
På grund av de många vulkanutbrotten är jorden på Santorini väldigt bördig. Produkterna som tillverkas på Santorini är inte många i kvantitet men håller däremot en väldigt hög kvalitet. Vinet från Santorini är känt över hela världen och är mycket starkt och har en rik smak.
När du är på Santorini får du inte missa att smaka på den lokala specialiteten “Tomatokeftedes”, som är en sorts tomatköttbullar samt “Chloro” som en ost gjord på getmjölk.
Andra lokala specialiteter är fava, en grönsak som är mindre än en ärta och “kapari” (kapris) som ofta används i den grekiska salladen här. På Santorini växer även en speciell körsbärstomat som inte går att finna någon annanstans i världen.
Vingårdar med chans att smaka
Idag är Santorini en levande ö med ett stort kulturellt utbud bortom de forna arven. En av näringslivets främsta källor är vinproduktionen, tack vare södra Theras bördiga slättlandskap. För den vinintresserade finns det flera vingårdar att besöka för provningar. Exempelvis den stora exportören Santo utanför Pyrgos på Theras västra kust erbjuder sitt välkända dessertvin, men också ett bredare urval av röda och vita viner. Vineriets terrass välkomnar till att matcha smakupplevelsen med en slående utsikt. Här har man den perfekta platsen för se en av Santorinis omtalade solnedgångar.
Restauranger på Santorini
Eftersom Santorini är en av de populäraste resmålen i världen finns det även ett stort utbud på restauranger och tavernor på ön. Det kan vara en god idé att försöka hitta en mindre och traditionell familjeägd taverna lite utanför turiststråken om man vill äta gott och billigt, eftersom de flesta restaurangerna på Santorini är väldigt dyra.
Om du vill äta billigt i Fira så lönar det sig att pröva på någon av restaurangerna som inte har en utsikt över lagunen. Ju bättre utsikt restaurangen har desto dyrare brukar även maten vara.
Triana taverna är en av de få traditionella tavernorna som finns kvar i Fira och har existerat i över 45 år. Här kan du äta god mat till ett bra pris. Prova gärna på stamna, som är en kötträtt tillagad på ett traditionellt vis.
Mama’s House bjuder på god och hemlagad mat samt en mycket bra atmosfär. Här kan man nästan känna sig som hemma. Mama’s House ligger precis i hjärtat av Fira och har en meny som består såväl av grekisk traditionell mat och mera internationella rätter.
Nichteri är en liten taverna som ligger i Kamari. Här kan man pröva på lokala specialiteter som t.ex. äggplantor fyllda med ris eller en lavraki-fisk smaksatt med mynta. All mat är väl tillagad och du kan fylla din mage till ett bra pris.
Andra restauranger som alltid håller hög standard är To Psaraki i Vlychada, Almira Restaurant i Kamari och mysiga Metaxi Mas i Exo Gonia.
När du är på Santorini får du inte missa att smaka på den lokala specialiteten “Tomatokeftedes”, som är en sorts tomatköttbullar samt “Chloro” som en ost gjord på getmjölk.
Andra lokala specialiteter är fava, en grönsak som är mindre än en ärta och “kapari” (kapris) som ofta används i den grekiska salladen här. På Santorini växer även en speciell körsbärstomat som inte går att finna någon annanstans i världen.
Vingårdar med chans att smaka
Idag är Santorini en levande ö med ett stort kulturellt utbud bortom de forna arven. En av näringslivets främsta källor är vinproduktionen, tack vare södra Theras bördiga slättlandskap. För den vinintresserade finns det flera vingårdar att besöka för provningar. Exempelvis den stora exportören Santo utanför Pyrgos på Theras västra kust erbjuder sitt välkända dessertvin, men också ett bredare urval av röda och vita viner. Vineriets terrass välkomnar till att matcha smakupplevelsen med en slående utsikt. Här har man den perfekta platsen för se en av Santorinis omtalade solnedgångar.
Restauranger på Santorini
Eftersom Santorini är en av de populäraste resmålen i världen finns det även ett stort utbud på restauranger och tavernor på ön. Det kan vara en god idé att försöka hitta en mindre och traditionell familjeägd taverna lite utanför turiststråken om man vill äta gott och billigt, eftersom de flesta restaurangerna på Santorini är väldigt dyra.
Om du vill äta billigt i Fira så lönar det sig att pröva på någon av restaurangerna som inte har en utsikt över lagunen. Ju bättre utsikt restaurangen har desto dyrare brukar även maten vara.
Triana taverna är en av de få traditionella tavernorna som finns kvar i Fira och har existerat i över 45 år. Här kan du äta god mat till ett bra pris. Prova gärna på stamna, som är en kötträtt tillagad på ett traditionellt vis.
Mama’s House bjuder på god och hemlagad mat samt en mycket bra atmosfär. Här kan man nästan känna sig som hemma. Mama’s House ligger precis i hjärtat av Fira och har en meny som består såväl av grekisk traditionell mat och mera internationella rätter.
Nichteri är en liten taverna som ligger i Kamari. Här kan man pröva på lokala specialiteter som t.ex. äggplantor fyllda med ris eller en lavraki-fisk smaksatt med mynta. All mat är väl tillagad och du kan fylla din mage till ett bra pris.
Andra restauranger som alltid håller hög standard är To Psaraki i Vlychada, Almira Restaurant i Kamari och mysiga Metaxi Mas i Exo Gonia.